Vámosmikolai piac

Még amikor csak tervben volt a költözés az volt az első, hogy szétnéztem az interneten a településsel és a szomszédos településekkel kapcsolatos információk között.  Megnéztem milyen termelők vannak a környéken, hol van termelői piac. Legközelebb hozzánk Vámosmikolai piac van, 11 km. Reggeli 8:35-ös indulással és 10:00-ás vissza úttal meg is lehet járni a piaci túrát. Van itt minden…

Zöldséges egyelőre két árus van- egy nagybanis, aki árul azért magyar termékeket is, és egy helyi kistermelő is megjelent a héten. Tejterméket egy Szlovákiából ideutazó bácsi árul, nagyon finom gomolya sajtot, tehéntúrót és tejet lehet nála kapni, meg frissen vágott kacsát. Mindenből előrecsomagol 2-3 félkilós csomagot és tejből is csak 2 liter van nála, mert csak egy tehenük van és ennyi a maradék. Egy csiperkegombát áruló fiatalember és egy mézes kistermelő is van a piacon. Füstölt húst és házi tojást két termelő is árul. A többi árus ruhaneműt, konyhai felszereléseket, edényeket, szőnyegeket árul -na ebből a kategóriából vannak a legtöbben.

Helyi zöldségárus, sajtos-tejes és a gombás fiatalember elférnek néhány kartondobozon

Helyi zöldségárus, sajtos-tejes és a gombás fiatalember elférnek néhány kartondobozon

Mindenféle lim-lom

Mindenféle lim-lom

Füstölt húsárú és termelői tojás, savanyúság és méz

Füstölt húsárú és termelői tojás, savanyúság és méz

Nagybanis zöldséges

Nagybanis zöldséges

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Városon meg sem lepődik az ember, hogy  egyre kevesebb a termelő, aki saját portékát árulja,  de az, hogy vidéken sincs másképpen az viszont elég szomorú. Ha csak a falun sétálunk végig a kertekben csak a szép virágok és a zöld fű virít, kevés az a kertecske, ahol zöldségest is lehet látni. A fűnyíró meg egész nap berreg hol itt-hol ott.

És még egy fontos dolog a piaccal kapcsolatban, ami nem tér el a várositól, az a vásárlók és idény zöldségek kapcsolata :).  Kilószámra fogy a nagybanisnál a narancs, uborka, pritaminpaprika (ami elég borsós áron van). Senkit nem érdekel mi honnan érkezik. A répa, krumpli, hagyma senkinek sem kellett, a hosszú sorba, amibe beálltam én voltam az egyedüli, aki idényzöldséget vásárolt és  aki megkérdezte, hogy honnan származik az adott zöldség.  Nagyon készségesen válaszoltak, még a települést is elmondták, ahol termesztették. Szó sincs arról, hogy nincsen magyar termék a piacokon, meg az sem feltételezem, hogy hazudtak volna, hiszen volt olyan, amire egyértelműen elmondta az eladó, hogy az nem magyar, hanem spanyol és nem sértődött meg, ha azt mondtam, hogy akkor köszönöm abból nem kérek. A beszélgetés elég hatásos módszer a piacon :).

Tájékoztatásul egy kis idényzöldség táblázat ( mi mikor terem Magyarországon, mikor lehet legkorábban a piacokon kapni):

IdĂŠny zĂśldsĂŠg-gyĂźmĂślcs tĂĄblĂĄzat.jpg

Hírdetés

Vámosmikolai piac” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s