Első vendég a faluból

Nálunk járt első vendégünk a faluból.

Az a kis mestertervem, hogy az engem ért inspirációkat, a civil életben szerzett tapasztalatokat egy itteni, ifjúsági és öko-egyesületben kamatoztassam, hogy segítsem a falu és a nagyvilág kapcsolatát, illetve felpezsdítsük az itteni közösségi életet, ha tudjuk, és esetleg megmutassunk néhány érdekes módszert, lehetőséget a helyieknek.

Tavaly jártam Segesváron egy írástudatlansággal kapcsolatos egy hetes workshopon, ahova az ATA (Asociatia de Tineret din Aredeal) meghívásából kerültem a Szatyor Egyesületen keresztül. Első olyan foglalkozás volt, ahol mint résztvevő voltam jelen és nem mint szervező. Több ország is képviseltette magát, mint pl. Horvátország, Ciprus, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország, Portugália, Törökország és Magyarország is. Az workshop lényege egy olyan kézi könyv elkészítése volt, amelyet azok az szervezetek vagy személyek tudnak használni, akik az analfabétizmus felszámolásáért küzdenek.

Csapatkép Smile Smile

Most újra lehetőség van arra, hogy részt vegyek egy ATA által szervezett foglalkozáson és most  öt helyi fiatalt is vihetek magammal ( összesen 8 részvevő lesz Magyarországról). A mostani téma visszatérés a hagyományos mezőgazdasághoz (Let’s Work the Land). A program keretében olyan Székelykeresztúr környéki gazdákat fogunk meglátogatni és belekóstolni egy kicsit az ő munkájukba, aki még a hagyományos ( fenntartható, többnyire öko) földművelés, gazdálkodás alapjai szerint művelik földjeiket, tartják állataikat és mindezt úgy, hogy meg tudnak belőle élni.

Ahhoz, hogy az öt helyi fiatalt vinni tudjak szóltam az önkormányzaton, hogy van egy ilyen lehetőség. Mivel én még nem ismerek szinte senkit a faluban, más megoldást nem találtam, mint belevonni az önkormányzatot. A tegnap jelentkezett is egy fiatal.

A tegnap első megbeszélés nagyon jó volt, úgy néz ki, van pár srác akit érdekelhet az utazás. A fiatal fiú, aki egyébként fiatal gazda, nagyon kedves volt és vállalta hogy hétvégéig összeszedi a jelentkezőket. Nagyon nyított volt és remélem ezzel a fiatalemberrel a további terveimben is számíthatók. És sajnos mind, ahogy sejtettem, vidéken ahol nincsenek jelen annyira a civil szervezetek, a rengeteg EU-s lehetőségről nem is tudnak a fiatalok. És ez nagyon szomorú, hogy pont azoknak, akiknek máshogyan nem lenne lehetűségük, lehet külföldre eljutni, tanulni, pont hozzájuk nem jutnak el ezek az információk. Ezért is nagyon szeretném, ha sikerülne beindítani itt azt a kis közösségépítő egyesületet, amit megálmodtam.

 

Hírdetés

Első vendég a faluból” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s