Zajlik az élet a kertben

Naponta többször is hátramegyek a kertbe,még akkor is ha semmi dolgom nem akad és pár percig mozdulatlanul állok és figyelek, mert mindig történik valami.

Ha éppen a madarak nagy tracss-partyt tartanak, azt sem tudják melyik kiabáljon hangosabban, a zajtól nem lehet egymás hangját hallani. A kerítés mellett elég vadregényes a növényzet, így a sünök is boldogan éldegélnek a bokrokban, néha annyira bátrak, hogy az sem zavarja őket, ha én éppen két méterre állok tőlük. Ha ő éhes akkor enni kell és hangos szuszogással és röfögéssel kaját keres fényes nappal.  Nem olyan régen egy termetes rézsikló sütkérezett a napon addig míg véletlenül majdnem ráléptem. Mindketten megijedtünk, de a béke szent maradt, ő sem bántott engem, én sem őt. Ma egy egér-cickány-hörcsög-valami szaladt-ugrált el mellettem nagyon sebesen. Próbáltam megtalálni, követve az útvonalát, hogy kiderítsem kilétét, de sajnos már nem találtam.

Van egy egész szarvasbogár kolónia a körtefánkon. Sokáig azt hittem, hogy egy van és a körtefa tövében él, mert mindig ott láttam egyet. Aztán egyik nap felnéztem a fára és először négyet, majd megtaláltam az ötödiket is. Négy hím és egy hölgy élnek a fán. Egyiknek hiányzik a fél szarvának a fele, az egyik hatalmas, gondolom ezért is a többiek nagy ívben elkerülik, ő van mindig legtávolabb a többitől. A körtefa levével táplálkoznak. Nem tudom, hogy ők hántják le egy kis részen a fa kérgét, de van a fán 3-4 hely, ahol mindig tartózkodik egy szarvasbogár, gondolom mikor ki az erősebb és éhesebb.  Sajnos nem sokáig fognak élni, kb július-augusztus végéig elpusztulnak, de addig mindenképpen figyelni fogom őket.

Magyarországon egyébként védett állatok, eszmei értékük 10000  ft.

Nagyon sok a kertben a változékony csüngőlepke is. Igen ez a hivatalos nevük. Fekete alapon fehér pöttyős a szárnyuk, a potrohukon van egy sárga vastag csík. Lassan repülnek és nem félénkek, szinte meg lehet őket simogatni.

Persze vannak nem túl kedves lakóink is (vagy mi vagyunk az ő lakóik), a kullancsok és most kezdtek nemrég megjelenni a szúnyogok is. Sajnos kullancs nagyon sok van, volt már bennem is egy jó pár, de mostanában már másztukban kiszúrom őket. Érdekes, hogy csak bennem voltak, Gergőbe negy volt, és azóta sem. Úgy látszik, hogy nyuszi és én vagyunk a kullancsok kedvenc fogása. Szerencsére eddig mindig nagyon hamar észrevettük őket, pár percen-órán belül, ami belénk mászott, szakszerűen, kullancs kanállal ki is szedtük.

Hangyáink is vannak, sajnos a házban is, nagy szárnyas és pici apró, normál hangya is. Sajnos őket egy farönkkel hoztuk be még tavasszal. Próbáltuk a szódabikarbónás módszert, de nem érdekelte nagyon őket, de ami zavarta őket nagyon, az a magunkra is fújt, szúnyog-kullancs riasztó, azt nem kedvelték. A nagy szárnyas hangyák esetében az ablak kinyitása bizonyult az egyetlen hasznos módszernek. Mert ők hajnalban az ablakhoz gyülekeznek szép nagy számban. Ma reggel be is nézett egy madár és egy jó párat össze is kapkodott. Remélem egyszer csak elfogynak.

 

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s