Nem minden olyan fényes…

Nincsen itt semmi nagy gond, nem kell megijedni, csak ez a sok eső ( tudom, ha kánikula lenne az lenne a baj) kicsit kezd megártani a kertnek is.

Első sorban a paradicsomok azok, amik teljesen ki vannak akadva az időre. Már nem bírják, nem érnek be, ott csüng rajtuk a sok nagy zöld paradicsom és nagyon nem akarnak érni.  A másik probléma, ami sokkal nagyobb, hogy megtámadta a nedves levegő miatt őket a paradicsomvész. Nem szeretném permetezni vegyszerrel és fogalmam sincs, hogy természetes úton mit lehet vele csinálni, hogy ne kelljen mindegyiket kitépnem és megsemmisítenem azért, hogy ne terjedjen át egy másik tőre, vagy másik növényre. Már egy tőt kitéptem, róla a még meg nem támadott zöld termést eltettem savanyúságnak télire, de jobban szeretnék most piros paradicsomot enni.  Valahol írta valaki, hogy a réz megakadályozza a gomba terjedését, hiszen ez a paradicsomvész egy nagyon agresszív gomba fajta, és hogy a szárba szúrt rézdrót is segíthet. Találtam itthon rézdrótot, beleszurkáltam a szárba, közbe bocsánatot kértem tőlük :), de hát, nem tudom, hogy hatásos e bármennyire is. Ha valakinek van valami jól bevált házi módszere, jelentkezzen.

Közben a krumplit is ki kellett szednem, habár szerintem még hivatalosan nincs itt az ideje, de a szára teljesen el volt száradva és sajnos elkezdtek a sok eső miatt újra kihajtani a krumplik a földben. De volt ennél nagyobb probléma is amiért a kiszedés mellett döntöttem az, hogy találtam rohadtakat is, szinte minden tőben volt egy-kettő.  A csupasz csigák is megrágcsálták őket, így a kiszedés mellett döntöttem. Nem mértem meg, de kb. 1,5 kg ültettünk el egy kis parcellába és szerintem 10 kg körül szettünk ki. Én meg vagyok vele elégedve, de szerintem nem fog elállni télire, egyrészt mert addig megesszük :), másrészt mert nincsen még beérve annyira.

Az első adag hagymámat elrontottam, mert nem kellett volna mulcsolni még nem teljesen száraz szénával, mert így kirothasztottam egy részét. De újraültettem a retek helyére, ezt meg valamilyen állatka előszeretettel fogyasztja. Valami madár lehet, mert kicibálja a földből és utána elfogyasztja, vagy elviszi. Nem is gondoltam, hogy rajtam kívül a madarak is ennyire szeretik a hagymát. Meg ez a sok eső sem tesz nekik túl jót, olyan nyeszlettek szegények (bocsánat hagymák).

A többiek szerintem jól megvannak, csak ők is szeretnének egy hét esőmentességet 🙂

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s