A kisebbik druida megérkezett Portugáliába

A tegnap szerencsésen megérkeztem Portugáliába.

Úgy gondolták, nem pocsékolják az időt ismerkedéssel és akklimatizációval, bedobtak a mély vízbe :). Megérkeztünk, 10 percünk volt ebédelni és indulás egy Alpendorada-i középiskolába, ahol a kilenc és tizedikes diákok a Fair-Trade-ről hallgattak meg egy előadást. Addig nálam megnézhették a méltányos kereskedelemben kapható termékeket és vásárolhattak is ( kakaó, csoki, karamell, keksz, tea, cukor, lekvár…).

Ez idő alatt szemügyre vehettem az iskolát is.

A magyarországi és romániai tapasztalataimból kiindulva, azt hittem, hogy ez egy elit iskola. Minden nagyon szép, tiszta, gyönyörű könyvtár, tiszta, falfirkamentes falak és bútorok. Minden diáknak külön szekrénye a folyosón, azok is tökéletes állapotban. Az ablakokon redőny, a folyosón virágok, szépen rendezetten. A takarítónénik folyamatosan sepregettek és felmostak, igaz én szemetet sem koszt nem láttam sehol. Wc-ben papír és kéztörlő, meg szappan. A gyerekek csendesek ( már amennyire egy gyereknek csendesnek kell lenni) és tisztelettudóak. Mindezekből én azt a következtetést vontam le, hogy ez vagy elit vagy nem egy állami iskola. De az volt,mármint állami, de nem elit. Egy középkategóriásnak számító kisvárosi iskola. De Portugáliában minden iskola minimum így néz ki, felújított és teljesen felszerelt, mert valakinek éppen itt a kormányban ez érte meg jobban :). ( hogy nálunk miért pont a stadionok? nincs valaki, aki a kórházak felújításában érdekelt? :))

WP_001012

Kilátás az iskola ablakából

WP_001013

Fair Trade

WP_001022

Iskola folyosója

Miután onnan hazaérkeztünk, sikerült kipakolnom a szuper, új szobámba. Még a fürdőhöz is van erkélyem, meg egy hatalmas franciaágyam 🙂

Úgy-e milyen nagy egy ilyen kis druidának?

WP_001040

Azon az ajtón ki lehet sétálni az erkélyre 🙂

Saját kiskertje lesz az egyesületnek, és én is részt veszek a megtervezésében és építésében, mert állítólag én értek hozzá :). Valamennyire mindenképpen, hiszen otthon van saját kiskertünk, meg hát falun nőttem fel, szüleim mai napig foglalkoznak mezőgazdasággal, mindig is volt konyhakertünk és a mezőn kukorica, krumpli, búza. Remélem jó tanácsokat tudok majd adni. Ami biztos menni fog az a növénytársítás, otthon is így épült-szépült a kiskertünk.

Csütörtök és péntek a kertépítéssel fog telni, most meg megyünk ki plakátolni a városban a következő hét programjait, ami között van angol, spanyol és olasz nyelvtanfolyam, és egyéb előadások és sport programok.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s