Biodinamikus kert építése

A Casa da Juventude, ahol éppen vagyok, kapott egyelőre egy évre kölcsön a szomszédoktól egy nagy házat, amiben az EVS (European Volunteer Service) önkéntesek laknak és utólag kiderült, hogy van hozzá egy szép nagy kert. Így jött az ötlet, hogy kellene egy mintakertet építeni, ami megfelel oktatási célokra és az önkénteseknek az önellátását is szolgálja (ők kapnak hétfőtől szombatig reggeli-ebéd-vacsorát, de vasárnap nem, így azon az egy napon maguknak kell főzni).

WP_001045

A fás rész, ahol majd egy nagy mandala fog készülni, amit fűszernövényekkel és virágokkal fogunk majd beültetni

 

Az egyesület vezetőjének több ismerőse is van, aki biodinamikus kertészkedéssel foglalkozik, így emellett a típusú mintakert mellet döntöttek.

Nagyon sok volt a munka vele, de elég sok munkás kéz volt így két nap alatt felépítettük és be is ültettük.

A biodinamikus kertészetben nem szeretik az egyenes vonalakat, mert a természetben sincsenek egyenes vonalak, így az ágyások hullámok, és magasítottak, hogy könnyebben hozzájuk lehessen férni. A hullámok megépítése nem volt egyszerű, mert rengeteg ásással, kapálással és földhordással telt. Szerencsésre földet nem kellett hozni, mert amit az ösvényekből kiástunk az került az ágyásra. A földre először komposzt került, majd arra a kiásott föld. Engem ez a része nem teljesen győzött meg, főleg amiatt, hogy szerintem a földet túlságosan felbolygattuk, ami az alsó réteg volt az került felülre, ki a napra, az összes élőlénnyel együtt, ami szerintem nem szerencsés. Természetesen emiatt a végén trágyázni kellett, ami jelen esetben boltból vásárolt állati trágya granulátum.

WP_001048

Majdnem készen vagyunk a hullámokkal

WP_001046

Így épülnek a hullámok

Ez volt az első napi munka.

Második napon az ültetés következett. Ami már egy kevésbé fárasztó feladat volt és sokkal élvezetesebb. Itt is minden nagyon tudományosan történt a biodinamikai kertészkedési elveknek megfelelően. De mielőtt elkezdtük volna egy rituálén kellet átesnünk. A palántázás előtt a növények gyökerét belemártják tehéntrágya, tej, fa szén, föld és víz keverékébe. Ennek a kikeverése alatt körbeálltunk, megfogtuk egymás kezét, becsuktuk a szemünket és “om” hang segítségével küldtük az erőt és energiát a növényeknek. Majd mindenki kapott egy szép arcfestést a kis keverékből 😉 Kimértük a növények között a megfelelő távolságot, és kezdődhetett is a palántázás.

WP_001058

Az arcunkra is került a “finomságból”

WP_001059

Ebbe mártottuk a palánták gyökerét

 

Minden ágyás elején és végén egy egy rózsabokor díszeleg. Néhány fűszernövényt és fokhagymát is elültettünk az ágyásokban, hogy védjék a növényeket a kártevőktől.

WP_001053

Fűszer és hasznos dísznövény palánták

WP_001054

Fokhagyma és spenótféle

WP_001055

Saláta, káposzta, brokkoli, petrezselyem

WP_001064

Rózsa az ágyás végén

 

Hétfőn még lesz egy kis dolgunk az csöpögtetős öntözőrendszer kialakításával, ami aránylag könnyen megoldható, mert a kert egyik szélében van egy épített tó-medence, ami folyamatosan tele van vízzel.

Nagyon hangulatos a kert és gyönyörű a kilátás, mivel a Casa da Juventude fölött van a domb oldalban, egy nagy teraszként kell elképzelni. Innen rá lehet látni a Tâmega  folyóra és a folyó túlpartján lévő dimbes-dombos Amrante-ra.

WP_001049

A védőszent pandamaci 🙂 Ursa Menor

WP_001060

Pontosan kimért helyükön álldogálnak a saláta és a brokkoli palánták

WP_001061

Utolsó simítások

WP_001062

Készen vagyunk, csak a locsolás maradt hátra

WP_001063

A kis Ginko Bilóba ( páfrányfenyő) fa az egyik mandala közepén, árvácskákkal körülvéve

Aki Amarante-ba jár, ne hagyja ki a kert meglátogatását sem, ennél csak szebb lesz, ha majd a növények is elkezdenek nőni.

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s