Nekünk is van dombágyásunk

Kicsit hektikusra sikeredett ez a májusi hónap, mert alig költöztünk vissza és máris utazni kellett valahova. Most már ez lesz a negyedik hétvége, hogy nem töltjük itthon. Voltunk Egerben esküvőn, Pécsett ballagáson, Balatonföldváron születésnapozni és most meg nekem lesz a záróvizsgám Budapesten a TEGYE-n.

Na, de ennek ellenére van nekünk szép kis kertecskénk. És még tervezünk ágyást csinálni.  De először írnék a már kész ágyásokról.

Először megépítettük a saját kis dombágyásunkat (Hoogel-ágyás). Nem volt olyan bonyolult, de fizikailag kicsit megterhelő. Ásni kell egy 20 cm mély gödröt, akkorát amekkorára szeretnéd az ágyást. Az aljára jönnek a minél régebbi, minél korhadtabb rönkök. Mi beleraktuk a már jó pár éve ott álló hangyák és egyéb rovarok által megcsócsált tűzifát, amit a lakásba már nem vinnék be, meg beleraktuk a régi favágásra használt rönkünket is, mert az is eléggé szétkorhadt. Következő rétegnek raktunk ágakat, levágott orgona-gallyakat. Majd visszapakoltuk azokat a földdarabokat amelyeket a legtetejéről ástunk ki a gödörnek, amelyeknek az egyik oldala füves. Ezeket a füves részével lefele raktuk, majd jött egy kis komposzt a tavaly elkezdett komposztládánk aljáról. Majd a legtetejére került a szép tiszta föld, amit a gödör aljából ástunk ki. Beültettük paprika, paradicsom és padlizsán palántával és lemulcsoltuk kaszálékkal. Minden héten rakunk rá egyelőre egy új mulcs réteget, hogy véletlenül se gyomosodjon be.  Úgy tűnik jól csináltuk, mert a növények nagyon boldogok benne, szépen nőnek és a gyom sem üti fel a fejét. Néhol egy-két szál füvet láttam, de kitéptem és jött rá egy kis mulcs.

WP_001398

A felső füves réteg már kiásva, most ássuk a tiszta, gyommentes termőföld réteget

WP_001399

Ezek az ágak is majd rákerülnek a fa réteg után a dombágyásra

WP_001415

Az első réteg fa, középen a nagy rönkkel

WP_001419

Rákerült a füves föld, a füves felével lefelé

WP_001422

Ilyen lett a végeredmény aznap, amikor befejeztük.

WP_001492

Ilyen most.

Van nekünk még két másik ágyásunk is. Az egyik egy háromszög alakban kiásott ágyás. Itt tavaly krumpli  és kukorica volt, most eper, karalábé, fokhagyma, hagyma, paradicsom, zeller, cukkini és uborka van, meg két büdöske. Minden növényből egy adott mennyiséget ültettünk. Az interneten találtunk egy dokumentumot, amely összesítette, hogy egy két fős ( vagy 4 vagy 6) családnak melyik zöldségből mennyit kell ültetni, hogy elég legyen egy évre. Így lett 6 csemege és 4 csípős paprikánk, 15 paradicsomunk, 20 karalábénk, 8 zellerünk, 60 hagymánk ( fele-fele vörös és fehér), négy uborkánk, egy cukkinink ( kettő kellett volna, de egy nem kelt ki), négy padlizsánunk, eper nőtt magától, és 30 fokhagymánk. Egy-két helyen belenyúltunk, ahol túl kevésnek találtuk, például a karalábénál, csak fele kellett volna, de hát szeretjük, így meg lett duplázva.

A másik ágyás, az a ház előtt, a ház és a járda között van egy kis háromszög alakú földrész, tavaly volt benne bab és paradicsom. Most is került bele paradicsom, sajnos nem volt más helyem, ahová ültessem és még így is egy tő cserépben virul. Van még benne uborka, büdöske, levendula, rozmaring és két virág 🙂

WP_001491

Ház előtti ágyás

WP_001493

Háromszög ágyás

Mind a két helyen láttok egy egy cserepet az ágyásban, kérem szépen, azok csigacsapdák. Elég sok erre fele a meztelen és a házas csiga is ( de sokkal kevesebb, mint a falu többi részében). Spanyol csigánk szerencsére nincsen, talán mert magasabban vagyunk és itt már hűvös van nekik, vagy mivel mi nem írtjuk annyira a kert szélén a bokrokat, meg nem is kaszálunk a kert teljes terjedelmén, sokkal több a ragadozó állatka, a süni, a sikló és sok-sok madár. De ennek ellenére azért csak el-el pusztítottak egy-egy levelet, így a neten kinéztem a szakemberek szerint legjobban működő megoldást a csigák ellen és bevetettem. Első éjjel az egyik csapda 12, második éjjel meg még 8 meztelen csigát fogott. Így építettem hátra is egyet, de az új sört valószínűleg nem kedvelik, így most nem fogott a csapda egyet sem. 🙂 Viszont körbeszórtam az ágyásokat hamuval is és állítólag ez is távol tartja őket valamennyire.

A bejárat előtt volt egy kiszáradt gyümölcsfa törzs, ami még a tavaly meg sem moccant, idén Gergő megtámaszkodott rajta és kidőlt, úgyhogy lesz egy újabb dombágyásunk :), mert van hozzá is alapanyag. Babot, salátát, mángoldot és majd kitalálom mit szeretnék ültetni belé. Meg Gergő szeretne egy saját ágyást a rózsalugas elé, úgyhogy ott is most éppen gyomirtás folyik fémlemez takarással.

WP_001495

A letakart ágyás hely és a háttérben az esővízgyűjtőnk 🙂

Majd jelentkezem az újabb ágyás fejleményekkel, addig is napsütéses szép hetet minden kedves olvasónknak.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s