Nem vesztünk el!

Két éve készült a legutolsó bejegyzésünk és kicsit eltűntünk, de most újra itt vagyunk. De senki sem maradt le semmiről, mert most dióhéjban összefoglalom a fontosabb eseményeket.

  • Leszigeteltük a ház újépítésű részést (konyha, fürdő, wc), 12cm-es grafitos szigetelővel. Egyértelműen érezhető volt a változás.
  • Kidobtuk az összes régi bútort és teljesen új került az egyik szobába, polcrendszeres megoldások, Mirike (macska) nagy kedvence, minden polcot, dobozt megvizsgál, belemászik, szerintem azt hiszi, hogy neki építettünk kalandparkot. 20180113_171042Ebbe a szobába egyelőre padlószőnyeget tettünk, amely alatt van egy 2cm-es szigetelő réteg. Itt majd infrás padlófűtés lesz, de már most is sokkal komfortosabb, mint a megörökölt linóleum.
  • Az idén tél második felében árammal fűtöttünk, mert a kéményünk feladta a szolgálatot. Teljesen újra kell rakatnunk, elkezdett kátrányosodni (eddig azt sem tudtuk, hogy ilyen van). Vettünk egy elekromos fűtőpanelt, ami nagyon jól fűt és a régi olajradiátorokhoz és egyéb más, árammal műkődő fűtőtestekhez képest jóval kevesebbet fogyaszt. Az életterünket gyakorlatilag bekorlátoztuk egy szobára, így összességében átlagosan kevesebbet költöttünk fűtésre, mint tavaly… ez amúgy egy elég érdekes téma, később még visszatérünk rá.
  •  Kertünkben tavaly nagyon sok és sok féle paradicsom termett, hagyma is szép volt, mángold még most is zöldel, répa is volt jócskán. Kevésbé sikerült a bab és a krumpli, a kelbimbót meg most télen leették a szarvasok :).

És akkor kezdődjön az új szezon!

Várjuk már nagyon a tavaszt és a meleget. A vidéki életnek az egyetlen kellemetlensége, legalább is számunkara a tél. Városon csak annyit tapasztaltunk belőle, hogy latyak van és hideg. Na itt azért ez sokkal többet jelent: hó van, általában 5-20cm között váltakozik, hideg van, de legtöbbször nem 0-5 fok, hanem inkább -15°C és -5°C fok között. Nálunk nincs gáz (nem is szeretnénk, de lehetne ha akarnánk), így fát kell vágni és be kell hordani. Ha elmész otthonról nem lesz fűtés, ha hazaérsz hideg van a házban, így várnod kell 1-3 órát míg felmelegszik újra a ház, ezért nem nagyon szoktunk hosszú időre elmenni otthonról. 20171130_063617-EFFECTS

A kertet viszont tervezgetjük már.  Most azon filózok éppen, hogy a kidobott ágykeretből, hogy kellene csinálnom egy magaságyást, honnan hozassak bele földet. Akkor lenne egy újabb gazdálkodási felület, egy újabb módszerrel. Van már két dombágyásunk, van egy szalmával letakart terület, van két sima, hagyományos terület hátul a kertben. A ház előtt meg egy letakart és egy hagyományos rész, plusz sok kis edény, amiben egy-egy paprika, paradicsom, tök és fűszernövény nöddögél. Már megvettem a magok nagy részét, meg a NÖDIK-től is rendeltem 10 féle magot. Idén korlátozni fogom a növényféléket. Most már tudom, mi az, ami nagyon szereti nálunk ezt a tömör, agyagos földet és mi az ami kevésbé. Így azt tervezem, hogy lesz paradicsom, paprika, hagyma, fokhagyma, krumpli, saláta, mángold már adott, uborka és cukkini. Aztán lehet, hogy a végén elcsábulok, de egyelőre ennyit félét tervezek :).

A házban is tervezgetünk dolgokat. A kéményt újra kell rakatni, lecseréljük a villanyvezetékeket és 32A-es órát szeretnénk felszereltetni, mert a mostani 16A nem bírná a padlófűtést. Ki kell festenünk a teljes belső részt, szobák, konyha, fürdő. Egyelőre ezek azok amiket mindenképpen meg kell csinálni. Emellett szeretnénk egy tömegkályhát, ami felfűtené a teljes házat (mivel összesen 60nm, simán megoldható).

Az én személyes idei nagy tervem, hogy megszerzem a gombaszakellenőri képesítést. Már elkezdtem a tanfolyamot és ősszel lesz a viszga. Mindig is imádtam a gombát enni is és nézegetni is :). A tavaly őszön kimentünk kicsit körülnézni és 5 szép nagy vargányával tértünk haza, meg lefotóztunk egy csomó másik féle-fajta gombát. A Börzsönyben nincs hiány a gombából, csak a jó kis helyeket kell megtalálni. Úgyhogy idén sokat fogjuk járni az erdőt. 20171015_140128

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s