Gomba hobbi(t)

Ősz óta új hobbimnak hódolok: gomba hobbit lettem :).

5213024fd07e7b1547932c5c5aed79d7--into-the-woods-historical-photos

Szeretek tanulni és mindig találok valamit, ami szerintem fontos lehet az életemben és nem árt, ha értek hozzá. Ilyen volt a természetgyógyászat, abból főleg a fitóterápia meg a táplálkozástan. Most a gombákon van a sor.

A Börzsöny tele van gombákkal, érdekelnek a gombák, szeretem enni, szeretek a természetben bandukolni, ezekből egyenesen következett, hogy meg kell ismerni a gombákat és terészetesen el kell végezni egy tamfolyamot, ami megtanít rá és, ha ügyes vagyok, akkor gombaszakértő is lehet belőlem.

Az új hobbi azzal is jár, hogy folyamatost késztetést érzek arra, hogy utánajárjak, milyen gomba terem éppen, mit kell róla tudni és természetesen folyamatosan azon gondolkodom, hogy mikor tudok menni egy sétára, szétnézni a ház környéki erdőben.

Húsvét hétfőn is elindultam gombát látni. Nagy vágyam volt a kucsmagombával való találkozás, de sajnos nem jött össze, viszont piros csészegombával (vagy osztrák csészegomba, még nem tudom őket megkülönböztetni, de szerencsére mindegy, mert mindkettő ehető 🙂 ) és judásfülgombával találkoztam és gyűjtöttem is egy keveset.

20180402_152122

A piros csészegomba februártól áprilisig terem, de lehet, hogy itt a Börzsönyben, mivel elég hideg volt és sokáig volt hó, kicsit tovább fog tartani a szezon, mert nagyon sok aprót találtam még. Nagyon finom savanyúságot szoktak leginkább belőle készíteni, egy tésztás ételben is el tudom képzelni, de nincs különösen jellegzetes íze. Nagy hátránya, hogy a tisztítás legalább olyan hosszas mind a szedése, ha nem hosszabb :).

20180402_141938

A judásfülgomba az udvarunkban terem, egy darab farönkön. Már ősszel láttam, hogy van rajta néhány darab, de most tavasszal nagyon beindult és szép nagy, formás fülek jelentek meg. Ő egy parazita gomba. Ez az a gomba, amivel gyakran találkozunk ázsiai ételekben. Én a szerzetesek eledelében szeretem a legjobban.

20180402_151721

Holnap fog készülni belőlük finom, párolt köret, más zöldségekkel együtt a tervezett grillezés mellé: rózsafával sütött ízletes csirkefalatok piros csészegomabával és judásfülegombával ízesített, párolt zöldségágyon 😛

Hírdetés

Gomba hobbi(t)” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s