Zöldségek vegyesen

A nagyon gyorsan felmelegedő időjárás miatt minden nagyon gyorsan kizöldült és virágba borult. Ezt az időszakot mindig kihasználtuk amióta Bernecén lakunk. Gergő a rózsalugast rakta rendbe, én meg az ágyásokat kapálgattam, gyomtalanítottam. Vetettem néhány zöldséget meg virágot. Most kevesebb féle zöldéget fogok ültetni, egyelőre salátakeveréket ültettem, sáfrányos szeklicét meg őszírózsát, pár palánta zellert meg sima fejessaláta palántát (sajnos ma reggelre kettőnek nyoma veszett, valami lelkesen lecsipegette).

Ültettem patiszont meg cukkinit is. Kiváncsi vagyok lesz idén termés, mert az előző két évben a cukkinim meddő volt. Most új magot vettem, hátha ez már terem. Beporzó rovartársaságból nincs hiány a kertünkben, emiatt gondolom azt, hogy a maggal van a baj. Még tervezek majd paradicsomot, paprikát, hagymát, krumplit és lehet, hogy pasztinákot is ültetek. De az is megtörténhet, hogy majd elcsábulok és más is kerül a kertbe :).

A múlt héten volt nálunk a nagy ibolyaszezon, most is szedtünk egy adagot és elkészült belőle a szörp.

Pár napig állni hagytam a napon cukkorral rétegezve. Majd kétszer annyi vizzel, mint amekkora maga a befőttes üveg volt, amiben rétegeztem, felfőztem, tettem bele 2 kanál cirtomlevet és kész is. Ez kb 1,5l szörp.

A másik nagy élmény ilyenkor, hogy már lehet enni a kertből salátát.  Ki találja ki, milyen zöld levelekből készült? ( a kép alatt a megfejtés 🙂 )

20180414_185345

Megfejtés: Az udvarról szedtem mindent: saját, tavaly ültetett, idén kizöldelt mángold, gyermekláncfű levél, salátaboglárka, turbolya. Mindegyiknek van egy jellegzetes íze, ami miatt a salátának együtt egy tavaszi, zsenge, kissé édes-kesernyés aromás ízt kölcsönöz.

Ezt a képet meg mindeképpen meg szerettem volna veletek osztani:

20180408_120508

A készítője Regina! Egy falubeli fiatal asszonyka (ahogy szülőfalumban hívják a férjnél lévő, de még húszas éveiben lévő asszonyokat), aki saját kóvásszal süti otthon minden napra a friss kenyeret. Ajándékba kaptunk tőle a múlt héten egyet, mert tettünk egy apró szívességet neki. Hát rég nem ettem ilyen finom kenyeret. Jó lenne, ha eladásra is készítene, biztos tőle venném a kenyeret és nem a boltból. Meg nem ártana megtanulni ilyen szép kenyereket sütni. Régebben én is sütöttem, de géppel, az meg nem lett olyan finom mint ez.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s